Frågor och svar

Vad är Yle Arenan?

Yle Arenan är Finland största tjänst för video och ljud på nätet. Yle Arenan erbjuder tv- och radioprogram, direktsändningar och programinformation. På Yle Arenan kan du se och höra på program när det passar dig bäst. Du kan även följa kanalernas sändningar direkt.

Yle Arenan publicerar program som Yle har sänt, eller som Yle har rätt att publicera på webben. Upphovsrättsliga avtal styr vilka program som kan publiceras. Med tiden kommer det att finnas allt mera innehåll som publiceras enbart på Yle Arenan. Checka även Yle Arenans användarvillkor.

Hur kan jag se och höra på Arenan?

Du kan se och höra på Arenan med de flesta apparater som har en internetförbindelse. Yle Arenan fungerar på datorer och på mobila enheter som exempelvis mobiltelefoner och surfplattor. Det går att använda Yle Arenan via många tv-apparater. Din tv borde då vara en så kallad smart-tv, vilket de flesta tv-apparater som säljs i dag är. En del internetleverantörer erbjuder särskilda tjänster via vilka man kan man använda Yle Arenan även om man inte har en smart-tv.

Varför varierar bildkvaliteten på Arenan?

I motsats till andra tjänster mellanlagrar Yle Arenan inte de program den spelar upp i apparaten, utan programmen spelas upp direkt via tjänsten. Det här kräver att internetförbindelsen har en jämn kvalitet. Om förbindelsens kvalitet varierar, sjunker Arenans videoström ner till den kvalitet som användarens internetförbindelse tillåter. En internetförbindelses hastighet kan tidvis avvika kraftigt från det operatören har meddelat.

Yle Arenan distribueras via ett så kallat distributionsnätverk. I distributionsnätverket ingår många servrar i olika delar av landet och i världen.

Arenan fungerar på olika sätt i telefonen, surfplattan, datorn och tv-apparaten - varför?

Olika apparater fungerar lite på olika sätt; En smart-tv har annorlunda logik än en telefon. Ungefär samma grundegenskaper finns dock i alla Yle Arenans appar.

Yle Arenan-apparna tillverkas ofta av utomstående bolag och kan skilja sig ganska mycket från Yles egna tjänster.

Hur hittar jag program på Yle Arenan?

Det finns många sätt att bläddra i Yle Arenans innehåll. På Arenans förstasida uppe i balken längt till vänster finns rubriken ”Program”. Via den kan du bläddra i Arenans kategorier. Om du använder Arenan-appen kommer du till en liknande lista via menyn uppe till höger. Du kan också leta efter program enligt namn via Arenans sökning.

Yle Arenan rekommenderar också program för dig. Om du loggar in med ett Yle-konto kan du favoritmärka program som intresserar dig, och då hittar du dem lättare i fortsättningen. Du erbjuds också andra program som kan tänkas intressera dig.

Varför finns alla program inte på Yle Arenan efter tv-sändningen?

Största delen av de inhemska programmen finns på Arenan. Av de utländska programmen kan endast de som Yle har webbrättigheter till visas på Arenan.

Varför är alla program inte lika länge på Arenan?

Det är i första hand upphovsrättsavtalen som avgör hur länge de enskilda programmen får vara på Arenan.

Kan jag spara video- och ljudfilerna på min egen dator?

Du har inte rätt att spara program från Yle Arenan på din egen dator, utom de program som Yle Arenan erbjuder för nerladdning (så som poddar). Det är inte tillåtet att försöka kringgå de skydd som programmen på Arenan har.