Yle Areenan käyttöehdot

Käyttöoikeus

Areena sisältyy henkilökohtaiseen Yle Tunnus -palveluun, johon saat käyttäjätunnuksen rekisteröitymällä ja hyväksymällä Yle Tunnus -palvelun sopimusehdot.

Areenan ohjelmisto

Yle Areenassa voit katsoa Ylen kaikkien tv-kanavien (TV1, TV2, Yle Teema ja Yle Fem) ohjelmia sekä kuunnella kaikkien radiokanavien (Yle Radio 1, Yle Radio Suomi, YleX, Yle Vega, Yle X3M sekä maakuntaradiot, Yle Sámi Radio, Yle Klassinen) ohjelmia. Lisäksi Areenassa on myös vain netissä julkaistuja ohjelmia sekä Elävän Arkiston ohjelmia.

Voit katsoa ja kuunnella Yle Areenasta kaikkia niitä Ylen itse tai yhteistyössä muiden yhtiöiden kanssa tuottamia tai muilta yhtiöiltä ostamia ohjelmia, joiden tekijänoikeudet mahdollistavat niiden esittämisen Internetin välityksellä Yle Areenassa. Kotimaisista ohjelmista valtaosa on toistettavissa Areenassa. Kansainvälisestä ohjelmistosta Areenasta voit toistaa niitä, joihin Yle on saanut nettioikeudet.

Tekijänoikeudet

Yle on sopinut useiden tahojen kanssa ohjelmien välittämisestä Areenassa. Tällaisia ovat esimerkiksi tekijäjärjestöt, kuten Näyttelijäliitto, Journalistiliitto ja Näytelmäkirjailijaliitto, kotimaiset ja ulkomaiset tuotantoyhtiöt, ohjelmien ja urheilutapahtumien oikeuksia levittävät yhtiöt sekä musiikin tekijöitä edustava Teosto / NCB ja levy-yhtiöitä ja muusikoita edustava Gramex ry. Sopimukset vaikuttavat mm. ohjelmien käytettävyyteen, käyttöaikaan sekä jakelun laajuuteen ja tapaan.

Yle Areenassa oleviin sisältöihin kohdistuva tekstin- ja tiedonlouhinta on sallittua tieteelliseen tarkoitukseen. Muunlaista tarkoitusta palveleva tekstin- ja tiedonlouhinta ei ole sallittua.

Ohjelmien käyttöaika Areenassa

Osa ohjelmista on palvelussa viikon, osa kuukauden ja osa jopa vuoden. Ohjelmat ovat katseltavissa ja kuunneltavissa määräajan, riippuen siitä, mihin ohjelmia tuottava sopimuskumppani on suostunut. Pieni osa ohjelmista on Areenassa vain päivän johtuen ohjelman luonteesta (esim. sääennusteet).

Areena ulkomailla

Yle haluaa palvella myös ulkosuomalaisia. Niinpä tarjoamme ulkomailla katsottavaksi kaikki ne ohjelmat, joita Ylellä on lupa tarjota toistettavaksi ulkomailla. Voit kuunnella Ylen valtakunnallisten ja alueellisten radioiden lähetyksiä Yle Areenan kautta maailmanlaajuisesti.

Katselu, kuuntelu, lataaminen

Areenan käyttö on maksutonta. Suurinta osaa ohjelmista voit katsoa ja kuunnella Areenan kautta. Osa podcasteista on ladattavissa omalle laitteelle kuunneltavaksi Areenan selainversion kautta, ohjelman jaksosivulta kohdasta ”Lataa tiedosto”. Podcasteja on myös tilattavissa haluamaansa sovellukseen RSS-syötteen avulla.

Tekijänoikeusjärjestöjen kanssa tehdyt sopimukset oikeuttavat yleensä Ylen tarjoamaan ohjelmia sivuillaan ns. streaming-teknologialla, jolloin käyttäjät pääsevät katselemaan ja kuuntelemaan ohjelmia tiettynä ajanjaksona haluamanaan aikana ja paikassa. Osaan ohjelmista Ylellä on oikeus tarjota ne myös ns. downloading-teknologialla (esim. podcasting), jolloin käyttäjät voi ladata ohjelmat laitteelleen. Muut ohjelmat eivät ole ladattavissa.

Voinko tallentaa videoita ja audioita omalle tietokoneelleni?

Sinulla ei ole lupaa tallentaa Areenasta (esim. omalle koneellesi) muita kuin ladattavana olevia ohjelmia (esim. podcastit). Areenan streaming-teknologialla tarjolla olevien ohjelmien suojauksien kiertäminen ei ole sallittua.

Aineiston laittaminen ulkopuolisiin palveluihin

Voit tehdä linkkejä Ylen sisältöihin muilta sivuilta, mutta sinulla ei ole lupaa siirtää Ylen sisältöjä (ohjelmia tai valokuvia) muille sivustoille (esim. ladata Areenan videoita YouTubeen tai jakaa Ylen nettradioiden striimejä omilla sivuillasi). Et myöskään saa linkittää Ylen sivujen ja palveluiden luomiseen käytettyihin striimiosoitteisiin.

Palvelussa tarjottavat RSS-syötteet on tarkoitettu yksityistä käyttöä varten. Käyttäjät voivat lisätä syötteitä käyttämiinsä podcast-sovelluksiin ja -palveluihin. RSS-syötteitä ei saa käyttää Ylen ulkopuolisissa palveluissa muuhun tarkoitukseen kuin yksityistä käyttöä varten, ilman kirjallista sopimusta Ylen kanssa.

Ohjelmien tulo Areenaan

Ennakkoon valmistuvat ohjelmat ovat saatavilla heti kun ohjelma lähetetään televisiosta tai radiosta. Suorien ohjelmien osalta ohjelmien koodautuminen nettitallenteiksi saattaa kestää vähintään ohjelman keston ajan. Toisinaan ohjelmien julkaistumisessa on jonoa, sillä Yle Areenaan siirtyy ohjelmia kaikilta Ylen tv- ja radiokanavilta.

Käyttäjä vastaa itse laitteistaan ja yhteyksistään

Ylellä ei ole resursseja tarjota Areenan käyttäjille henkilökohtaisia tukipalveluja. Siksi sinun tulee huolehtia omien laitteidesi, yhteyksiesi ja ohjelmistojesi hankkimisesta ja toiminnasta.

Käyttökatkokset

Internet-toimintaympäristössä käyttökatkokset ovat mahdollisia huollon, muutostöiden tai muun syyn vuoksi. Yle Areena pyrkii toimimaan siten, että käyttökatkos jää lyhytaikaiseksi ja siitä aiheutuu sinulle mahdollisimman vähän haittaa. Myös yleiset tietoliikenneverkon asennus-, muutos- ja huoltotyöt saattavat aiheuttaa häiriöitä palvelussa.

Julkinen esittäminen

Suoria tv- ja radiolähetyksiä saa katsoa vapaasti myös julkisissa tiloissa. Edellytyksenä Ylen lähetysten esittämiselle on, että Ylen lähetys välitetään alkuperäisenä sitä muuttamatta eikä lähetykseen liitetä kaupallista materiaalia, kuten mainoksia. Lähetyksiä ei saa nauhoittaa eikä niiden seuraamisesta saa periä maksua.
Suorien lähetysten kohdalla musiikin esitysoikeuksista pitää muistaa sopia Teoston ja Gramexin kanssa, jollei organisaatiolla ole jo sopimusta musiikista. Lisätietoa musiikin oikeuksista saa Teostosta ja Gramexista puhelimitse tai järjestöjen nettisivuilta.
Lisäksi on huomioitava, että Ylen logoja ei saa käyttää tilaisuuden markkinoinnissa ilman lupaa.

Areenan tallenteiden julkinen esittäminen ei ole sallittua.
Poikkeuksena on kotimaisten televisio-ohjelmien opetuskäyttö, joka koskee varhaiskasvatusta, esi- ja perusopetusta, lukiokoulutusta ja maksutonta ammatilliseen perustutkintoon johtavaa koulutusta. Areenan tallenteita saa myös käyttää elokuvien opetuskäytössä tai muussa ei-kaupallisessa julkisessa esittämisessä, jos Areenan tallennetta esittävä taho on hankkinut esittämiseen tarvittavan lisenssin tallenteen oikeudenomistajilta tai näiden edustajilta.

Areena tallenteiden julkisesta esittämisestä voit tiedustella Ylen arkistomyynnistä arkisto.myynti@yle.fi.

Katso myös Ylen tietosuojalauseke