Usein kysytyt kysymykset

Mikä on Yle Areena?

Yle Areena on Suomen suurin suoratoistopalvelu. Yle Areenassa on tarjolla radio- ja televisio-ohjelmia, suoria lähetyksiä sekä ohjelmatiedot. Yle Areenasta voit katsoa ja kuunnella ohjelmia silloin kun haluat ja seurata Ylen kanavia myös suorana. Yle Areenaan julkaistaan kaikki esitetyt ohjelmat, jotka Ylen on mahdollista julkaista netissä.Tekijänoikeudet rajoittavat mahdollisuutta tarjota kaikkia lähetettyjä ohjelmia. Yle Areenassa on kuitenkin tulevaisuudessa entistä enemmän myös vain siellä julkaistavaa materiaalia ja kun Yle ostaa ohjelmia, pyrkimys on saada yhä paremmat ja kattavammat oikeudet julkaista verkkoon. Katso myös käyttöehdot.

Miten voin katsoa tai kuunnella Areenaa?

Yle Areenaa voi katsoa tai kuunnella tietokoneilla ja mobiililaitteilla, kuten kännyköillä ja tableteilla, joissa on internet-yhteys. Areenaa voi katsoa myös Äly-tv-laitteilla, joita suuri osa tällä hetkellä myytävistä televisiolaitteista on. Lisäksi joillakin verkkoyhtiöillä ja operaattoreilla on paketeissaan ns. ohjelmakirjasto, jonka kautta Yle Areenaa voi katsoa vaikkei äly-televisiota olisikaan.

Miksi kuvanlaatu Areenassa vaihtelee?

Areenan käyttö edellyttää riittävää verkkoyhteyttä. Toisin kuin jotkut muut palvelut, Areena ei tallenna toistettavia ohjelmia laitteeseen vaan ohjelmat toistetaan ns. suoratoistona palvelimelta. Tämä edellyttää tasalaatuista internet-yhteyttä. Mikäli yhteyden laatu vaihtelee, Areena laskee videostriimin laatua tasolle, jonka käyttäjän saama internet-yhteys mahdollistaa. Joskus verkkoyhteyden heikko laatu näkyy käyttäjälle pätkimisenä tai lataussymbolin pyörimisenä.

Huomaa, että operaattorin ilmoittama nopeus vaihtelee usein paljonkin ilmoitetusta miniminopeudesta ja taso saattaa saman päivän tai tunnin sisällä vaihdella runsaastikin.

Areenan jakelu tapahtuu niin sanotun jakeluverkon kautta. Jakeluverkossa palvelimia on paljon eri puolilla maata ja maailmaa eikä niiden kapasiteetti ole Areenan kohdalla toistaiseksi loppunut kesken.

Areena toimii hieman eri tavalla puhelimessa, tabletissa, tietokoneessa ja älytelkkarissa, miksi?

Eri laitteet toimivat hieman eri tavalla; esimerkiksi äly-tv:n kaukosäädinkäyttö edellyttää hieman erilaista käyttölogiikkaa kuin kosketusnäytöllä toimiva puhelin. Samat perustoiminnot löytyvät kuitenkin kaikista Ylen Areena-toteutuksista. Ylen ulkopuolisten yhtiöiden ja kehittäjien Areena-toteutukset saattavat kuitenkin poiketa paljonkin Ylen omista palveluista. Näistä ratkaisuista vastaa kunkin palvelun valmistaja.

Miten löydän ohjelmia Areenasta?

Voit hakea ohjelmia hakutoiminnon kautta kaikissa Areenan sovelluksissa ja selaimessa. Hakutoiminto löytyy suurennuslasikuvakkeen tai ”Haku”-linkin kautta.

Areena myös suosittelee sinulle ohjelmia aiemmin katsomiesi ja kuuntelemiesi ohjelmien perusteella. Voit valita näkymäksi television tai radion tarjonnan. Yksittäisten ohjelmien sivuilla näkyy myös siihen liittyviä muita ohjelmia.

Jos kirjaudut Areenaan Yle Tunnuksella voit merkitä kiinnostavat ohjelmat suosikkeihisi, jolloin löydät ne helposti ja sinulle myös tarjotaan sinua mahdollisesti kiinnostavia muitakin ohjelmia.

Voit etsiä ohjelmaa myös Areenan TV- tai radio-oppaasta selaimella ja mobiilisovelluksissa.
Jos haet ruotsinkielisiä ohjelmia ja olet Areenan puolella etkä Arenanin puolella, et löydä ohjelmia niiden ruotsinkielisellä nimellä, ja päinvastoin.

Miksi kaikkia ohjelmia ei voi katsoa jälkikäteen Areenassa?

Kotimaisista ohjelmista valtaosa on toistettavissa Areenassa. Kansainvälisestä ohjelmistosta Areenasta voi toistaa vain niitä, joihin Yle on saanut nettioikeudet.

Miksi ohjelmien katseluaika vaihtelee?

Pääasiassa tekijänoikeussopimukset määrittävät sen, kuinka pitkään ohjelmat ovat Areenassa saatavissa.

Voiko Areenassa olevaa sisältöä ladata omalle koneelle?

Tekijänoikeusjärjestöjen kanssa tehdyt sopimukset oikeuttavat yleensä Ylen tarjoamaan ohjelmia sivuillaan ns. streaming-teknologialla, jolloin käyttäjät pääsevät katselemaan ja kuuntelemaan ohjelmia tiettynä ajanjaksona haluamanaan aikana ja paikassa. Osaan ohjelmista Ylellä on oikeus tarjota ne myös ns. downloading-teknologialla (esim. podcasting), jolloin käyttäjät voi ladata ohjelmat laitteelleen. Muut ohjelmat eivät ole ladattavissa.