Saavutettavuus Areenassa

Tekstitys

Ohjelmatekstitys tarkoittaa suomenkielisen ohjelman tekstitystä suomeksi ja ruotsinkielisen ruotsiksi. Ohjelmatekstitykset palvelevat erityisesti kuulorajoitteisia katsojia, mutta niistä on hyötyä myös kieltä opiskeleville ja maahanmuuttajille, tai kun televisiota pidetään auki julkisissa tiloissa ilman ääntä.

Areenassa tekstitettyinä voi katsoa sekä ohjelmatallenteita että suoria tv-lähetyksiä. Lähes kaikki televisiossa ohjelmatekstitettyinä esitetyt ohjelmat löytyvät tekstitettyinä myös Areenasta.

Tekstityksen saa tietokoneessa näkyviin, kun

1. Klikkaat esitysruudun oikeassa yläkulmassa olevaa kolmea pistettä

2. Klikkaamalla ”Tekstitykset” vieressä olevaa ”Pois” -sanaa

3. Valitsemalla vaihtoehdon ”Ohjelmatekstitys” tai ”Käännöstekstitys”

Tekstityksen saa näkyviin Android- ja iOS-puhelimen mobiiliosovelluksessa, kun

1. Kosketat mediasoittimen oikeassa alalaidassa näkyvää tekstitysikonia

2. Koskettamalla ja valitsemalla avautuvasta valikosta vaihtoehdon ”suomi (ohjelmatekstitys)”

Tekstityksen saa näkyviin äly-tv-sovelluksessa, kun

1. Klikkaat mediasoittimen oikeassa alalaidassa näkyvää tekstitysikonia

2. Valitset avautuvasta valikosta vaihtoehdon ”fi (ohjelmatekstitys)”

Videon ja audion nopeuden hidastusmahdollisuus

Areenan videoiden nopeutta voi hidastaa mediasoittimen oikeassa alareunassa sijaitsevan asetukset-ikonin (hammasratas) takaa. Audio-ohjelmissa äänen nopeutta voi joko hidastaa tai nopeuttaa, ja se on mahdollista tällä hetkellä ainoastaan mobiililaitteilla. Säädä nopeutta näin: valitse ohjelma ja laita se päälle. Ohjelman alettua klikkaa ohjelma koko näytölle. Ohjelman sivulla näet merkin 1,00x. Sitä painamalla audio-ohjelmien äänen nopeutta voi säädellä.

Ruudun suurennus koko näyttöön

Areenan selainpalvelussa ja mobiilisovelluksissa on mahdollista suurentaa video koko näytölle katsottavaksi. Suurennus löytyy esitysruudun oikeasta alareunasta (neliö katkoviivoilla).

Äänitekstitys

Äänitekstityksessä ruudulla näkyvä käännöstekstitys kuuluu synteettisenä puheena. Äänitekstitys palvelee ensisijaisesti näkövammaisia ja lukemisesteisiä.

Areenan ohjelmatallenteissa äänitekstitys toimii mobiililaitteiden ruudunlukusovelluksen avulla. Areenan suoriin tv-lähetyksiin äänitekstitys valitaan vastaanottimesta riippuen esimerkiksi ruudun oikeassa alalaidassa olevan ääni-ikonin tai ylälaidassa olevan kolmen pisteen kautta.

Kuvailutulkkaus

Kuvailutulkkaus on palvelu, jossa näköaistin välittämää tietoa kuvaillaan sanallisesti. Palvelusta hyötyvät erityisesti näkövammaiset, mutta myös esimerkiksi autismin kirjon henkilöt, maahanmuuttajat ja ikäihmiset.

Kuvailutulkatut ohjelmaversiot on kerätty Areenassa omaksi paketikseen.

Areenan suoriin tv-lähetyksiin kuvailutulkkaus valitaan käytettävästä laitteesta riippuen esimerkiksi ruudun oikeassa alalaidassa olevan tekstitysikonin tai ylälaidassa olevan kolmen pisteen kautta.

Valitse tekstitysikoni ja sieltä kuvailutulkkaus. Kuvailutulkkaus avautuu nyt suoraan Areenassa julkaistavasta ohjelmasta. Jos kuvailutulkkaus ei ohjelmaa hakiessa käynnisty automaattisesti, valinta täytyy tehdä uudestaan.

Selkokieli

Selkosuomi palvelee televisiossa, radiossa ja verkossa heitä, joilla on vaikeuksia puheen tai kirjoituksen ymmärtämisessä. Selkouutisia tuotetaan radiossa myös ruotsiksi joulukuusta alkaen. Selkokielisiä uutisia kuuntelevat mm. monet vanhukset, maahanmuuttajat ja ulkomaalaiset sekä suomea opiskelevat.

Areenasta löytyy selkokieliset radiouutiset sekä selkokieliset tv-uutiset .

Lisää selkokielisiä sisältöjä löytyy sivulta https://yle.fi/uutiset/osasto/selkouutiset/

Viittomakieliset sisällöt

Välitämme ohjelmia suomalaisella ja suomenruotsalaisella viittomakielellä.

Viittomakieliset ohjelmat Areenassa

Yle Areenasta löytyvät myös kaikki Ylen viittomakieliset ohjelmat - Toista Yle Areenassa